Het importeren van een schaap uit het buitenland. 


Dit bericht is een kopie van een document dat wordt bijgehouden door Wil Jansen. Dit document kunt u ook downloaden middels deze link. Huidige revisie nummer is 03 met als datum 15-07-2024.

Import van een schaap uit buitenland; inleiding. 

    Dit document, opgesteld na de brexit, beoogt een praktisch stappenplan met aanvullende informatie te zijn voor de schapenhouder, die schapen wil importeren vanuit een land behorende tot de EU. Aan importeren uit Engeland (niet EU land) wordt extra aandacht besteed onder nummer 2. 

    Aan dit document kunnen uiteraard geen rechten ontleend worden. De auteur stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk. 

    Import van schapen is een serieuze aangelegenheid: Insleep van ziekten  dient te worden voorkomen en dieren welzijn tijdens transport dient gegarandeerd te zijn. 

    Dat een bepaald ras in meerdere landen wordt gehouden heeft als voordeel dat als er in een land een ziekte uitbreekt, het genetische materiaal van dat ras niet meteen verloren gaat.   

    Een tweede voordeel is dat de schapenhouder uit een grotere populatie dieren en dus een grotere diversiteit van fokmateriaal kan kiezen. Dit voorkomt inteelt. Fokken is immers goede genen bij elkaar brengen terwijl de diversiteit van genen behouden blijft. Voordat u een schaap uit het buitenland importeert is het verstandig de foklijnen van het te importeren schaap te onderzoeken. (Kinship rapport) Veel bijzondere schapenrassen hebben immers maar een beperkte genetische “pool”.   

    De import van een enkel schaap kost vanaf €3000,- afhankelijk van de aanschafprijs en de kosten van transport, dierziekten onderzoek en leges. Om de kosten te drukken kunt u samen met een of meer andere fokkers van uw ras een import doen. Maak dan van tevoren een lijstje van eisen, waaraan het te importeren schaap aan moet voldoen. 

    Import vanuit Groot Brittannië

      Importeren uit Engeland is een verhaal apart.  Het is een gunst, als je van een Engelse schapenhouder een schaap kunt kopen. 

      En je moet alles dubbel doen, volgens de eisen van de Engelse wetten en de Europese wetten. Om contacten te leggen kunt u het beste de grote Engelse vee shows bezoeken. En dan de shows, die in het gebied gehouden worden waar veel schapen van het te importeren ras voorkomen. Probeer contact te leggen met de leden of voorzitter van de society’s (dit zijn de rasverenigingen). Bij de NSA kunt u informeren waar en wanneer deze shows gehouden worden. Enkele voorbeelden van shows zijn: Royal Yorkshire, Royal Welsh en Three Country. 

      Engelse schapenhouders zijn niet erg genegen om dieren te exporteren. Het betekent voor hen veel extra werk waar ze weinig voor terug krijgen. Uit beleefdheid en om deze mensen toch zover te krijgen is het aan te bevelen hen te plezieren met Belgische bonbons, Belgisch speciaal bier en Nederlandse stroopwafels. Dat schijnen ze erg te waarderen.  

      De DEFRA (de Engelse NVWA) stelt als eis, dat een schaap ARR/ARR negatief is. Voor zwoegerziekte (MV) stelt de DEFRA geen eis. 

      Een officiële keuringsdierenarts keurt in Engeland de dieren, in overleg met de Nederlandse schapenimporteur. Deze keuringsdierenarts tekent een gezondheidsverklaring (D conform verklaring) met de nummers van de schapen en het bloeduitslag erop. Deze D conform verklaring wordt digitaal naar het Inspectiecentrum (IC) van de Nederlandse NVWA gestuurd. Als u geen afspraak heeft gemaakt op het IC van de NVWA of als de D conform verklaring niet verstuurd is, laat de douane de schapen niet door. Een goede importeur regelt deze zaken voor u. 

      Transport eisen

        CBR: Getuigschrift van vakbekwaamheid veetransport richt zich op beroepsmatig vervoer. Verplicht voor “chauffeurs die vee vervoeren” en “iedereen die tijdens het vervoer beroepsmatig met levende dieren omgaat.” 

        CCV is de Contact Commissie Vakbekwaamheid van het CBR. – cursus CCV Veewaardig veevervoer. 

        NVWA: Vervoerders vergunning is nodig voor transport in het kader van een economische activiteit. www.nvwa.nl/onderwerpen/vervoer-levende-dieren

        De geïmporteerde dieren mag u, in Nederland aangekomen, maar op een adres lossen. Een transport mag 8 uur duren: dat wil zeggen ½ uur laden, 7 uur rijden en ½ uur lossen. Transport met auto en aanhanger is max. 85 km per uur. Dus in totaal is dat maar 595 km!!! 

        Het stappenplan: 

          Stap 1: 
          Stamboekwaardigheid van het te importeren schaap. 

          Het gaat bij import van fokschapen altijd over dieren, die zodra in Nederland aangekomen in het stamboek moeten worden opgenomen. 

          Het is daarom belangrijk dat u, voordat u schapen in het buitenland koopt, bij de heer Hovink, de stamboekadministrateur van de VSS (vereniging voor speciale schapenrassen) de lijst met punten opvraagt, waaraan het schaap moet voldoen. (de Europese stamboek normen).  Als het geïmporteerde schaap hier niet aan voldoet, kan het schaap na import niet opgenomen worden in het Nederlandse stamboek. 

          De heer Hovink is degene, die uw schaap in het stamboek en in het I&R systeem van het RVO ingeeft (na aankomst in Nederland). Hij wil van u het zootechnisch certificaat en de eerste twee bladzijden van het Europese export document (intra document) hebben. Deze dient u aan hem te mailen, na aankomst in Nederland. Deze papieren moeten allemaal volledig en kloppend zijn. Anders kan hij zijn werk niet doen.  

          Stap 2:
          Bezoek het bedrijf waar u schapen van wilt kopen. Beoordeel de gezondheid van de dieren. Misschien kunt u een Nederlandse dierenarts zover krijgen mee te gaan om de gezondheid te beoordelen.  

          • Als het koppel er niet gezond uitziet of u krijgt er geen goed gevoel bij: advies niet kopen. 
          • De dieren moeten in beide oren een nummer met een code van het land van herkomst in hebben. Zo niet, advies niet kopen of dit door de verkopende fokker in orde laten maken.  
          • Als de wol los laat of u ziet schapen schuren, dit kan een aanwijzing voor schurft zijn: advies niet kopen. 
          • Als u dieren kreupel ziet lopen of er zitten dieren op hun voorknieën, kan dit een teken zijn van rotkreupel. Dieren met rotkreupel kunt u behandelen en ook vaccineren (Footvax). Rotkreupel kan een reden zijn om af te zien van de koop.  
          • Ziet u een dier met onderhuidse bulten op plaatsen in het lichaam waar dat niet hoort? Dit kan een aanwijzing zijn voor caseous lymphadenitis (CL) (CL is een bacteriële ontsteking van de lymfeknopen en lymfevaten. Het is besmettelijk voor andere schapen en geiten en niet te bestrijden!!!)  Dringend advies niet kopen.
          • Vraag aan de verkopende schapenhouder met welke middelen hij zijn dieren ontwormt en of deze middelen bij zijn schapen goed werken. 
          • Vraag of er leverbot voorkomt en welke leverbot middelen de schapenhouder gebruikt en of die goed werken. 
          • Let op hoest in het koppel. Dit kan wijzen op pathogene pasteurella (dit is zomerlongontsteking). Dit is goed te behandelen en u kunt er tegen vaccineren. Het kan een reden zijn om af te zien van de koop.  
          • Beoordeel de slijmvliezen aan de binnenzijde van het onderooglid: als deze bleek zijn kan dit een gevolg zijn van de Haemonchus Contortus maag worm. 
          • Door de lokale, praktiserende dierenarts van de verkopende schapenhouder bloed laten afnemen van de dieren, die u wilt importeren. Deze bloedmonsters laten onderzoeken op het ARR/ARR gen en zwoegerziekte antistoffen. Als de dieren het ARR/ARR gen niet hebben of als er antistoffen tegen zwoegerziekte gevonden zijn: advies niet kopen. Een dier zonder het ARR/ARR gen is gevoelig voor scrapie. 
          • Controleer of het te importeren dier twee testikels heeft (in geval van een ram) en of er sprake is van een onderbeet. Het dier moet een sterke rechte rug hebben en rechte poten. 

          Als u de dieren stamboekwaardig en gezond heeft bevonden (stap 1 en 2), dan door naar stap 3a en 3b. Maak een voorwaardelijke koopovereenkomst met de nummers van de dieren erop. 

          Stap 3a 
          Bij de Royal GD in Nederland een quarantaine verklaring aanvragen. In Nederland aangekomen gaat het geïmporteerde schaap in quarantaine gedurende een half tot een heel jaar. (te beoordelen door de GD op grond van het risico wat de betreffende import met zich mee brengt) 

          Het bedrijf waar het dier in Nederland gehuisvest wordt kan uw eigen bedrijf zijn, of een weiland met stal in uw eigen bedrijf of een wei met stal op een ander UBN nummer. 

          Het “quarantaine” bedrijf waar het dier gehuisvest is, is al zijn gezondheidscertificaten kwijt gedurende dat halve of hele jaar. Op het einde van de quarantaine periode moeten alle dieren op dat UBN nummer of dat afzonderlijke weiland met stal weer onderzocht worden op bijv. zwoegerziekte om het zwoegerziekte vrij certificaat weer terug te krijgen. 

          Voor de duidelijkheid: U kunt de quarantaine verklaring dus ook aanvragen voor een deel van uw bedrijf. Dit moet dan een afgescheiden weiland met stal zijn, waar u het geïmporteerde dier huisvest gedurende dit halve tot hele jaar. Afgezonderd van uw andere schapen. U kunt er bijvoorbeeld wel enkele slachtschapen bijzetten tegen de eenzaamheid. Als achteraf blijkt, dat het geïmporteerde dier toch niet aan de gezondheidseisen voldoen, moeten deze dieren wel direct naar de slacht worden afgevoerd. Zij mogen niet blijven of naar een ander bedrijf vervoerd worden. Dit om verspreiding van de aangetoonde ziekte te voorkomen. 

          Stap 3b 
          Tegelijk met stap 2a neemt u contact op met een schapenimporteur. Deze haalt het schaap op bij de verkopende schapenhouder en vervoert ze naar het quarantaine bedrijf. Deze importeur heeft ervaring met alle procedures die bij zo’n import komen kijken. Het is niet verstandig om zelf de dieren te vervoeren, u kunt dan voor vervelende verrassingen komen te staan. 

          Stap 4
          Bij aankomst van de schapen op uw bedrijf, de diernummers aanmelden bij I&R van RVO. (dit kunt u doen via Falcoo) De computer van RVO constateert dat het onbekende nummers zijn en geeft een melding hiervan door aan de Royal GD. De Royal GD bepaalt dan een half  of een heel jaar quarantaine. De NVWA handhaaft de Brucella Melitensis regels. 

          Stap 5
          De periode waarin de schapen in quarantaine zijn kunt u gebruiken om de gezondheid van de dieren te beoordelen: 

          • Laat mestonderzoek doen op wormeieren en beoordeel regelmatig de slijmvliezen aan de binnenzijde van het onderooglid. Indien nodig, de dieren ontwormen en twee weken na het ontwormen controleren of het wormmiddel goed heeft gewerkt. 
          • Controleer regelmatig de klauwen en tussenteenhuid op rotkreupel en de vacht op schapenluisvlieg en schurft. 
          • Controleer de schapen op onderhuidse bulten. Dit kunt u het beste doen net na of tijdens het scheren. Als er bulten zijn, kan dit CL zijn. Uw dierenarts laten controleren. Is het CL, dan de dieren linea recta naar het slachthuis afvoeren en de scheermachine zeer goed ontsmetten!! Om verspreiding van de ziekte te voorkomen. 

          Stap 6
          Nadat de quarantaine periode is verlopen krijgt u van de Royal GD bericht om alle schapen op het quarantaine bedrijf (of alleen de schapen die in een afgezonderde weide in quarantaine hebben gelopen) te laten tappen voor onderzoek op zwoegerziekte. Bij goed resultaat krijgt u uw zwoegerziektevrij certificaat weer terug. Scrapie vrij is niet verplicht. 

          Import van schapen is steeds maatwerk. De Royal GD beoordeelt steeds de situatie van die ene import. De situatie qua ziekten en regelgeving in Engeland, Schotland, Wales maar ook de landen van de EU kunnen steeds aan verandering onderhevig zijn. Een professionele transporteur is hier goed van op de hoogte. 

          Lijst van buitenlandse organisaties en overige personen/instanties. 

            NSA in Engeland
            National Sheep association nationalsheep.org.uk

            DEFRA
            De Engelse NVWA cq gezondheidsdienst. 

            ABST
            De Engelse vereniging voor bijzondere schapenrassen. 

            Michiel Thijsen
            Van het bedrijf “Speciaal veevervoer Thijssen” in Best (NL). Dit bedrijf heeft de erkenning om alle documenten te maken, die bij import nodig zijn. (traces) Zij verzorgen de hele import voor u. 

            Jorit ten Brinke
            Een Nederlandse schapenfokker met veel contacten in Duitstalige landen. 

            Theo van Duijnen
            Duijne Zeeland beheer bv, importeur gevestigd in het Brabantse plaatsje Zeeland. Ook dit bedrijf heeft de erkenning om alle documenten te maken, die bij import nodig zijn. (traces) Zij verzorgen de hele import voor u.

            Johan Klein Wolterink
            Bestuurslid VSS met import in zijn portefeuille. 

            Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met: 

            Royal GD Deventer. 
            NVWA.
            Speciaal veevervoer Thijssen te Best. 

            Hiervoor mijn dank. 

            De informatie in dit document is aan verandering onderhevig door wijzigende regelgeving en voortschrijdend inzicht. Dus in de toekomst zal de inhoud veranderen. Houd daarom de hieronder vermelde revisie datum in ogenschouw.  

            Versie 3, 15-7-2024

            Wil Jansen 
            Ex praktiserend dierenarts en dierenarts van het platform KSG 

            ,